Skip links

Τοξοβολία

Όμιλος Φίλων Σκοποβολής Κέρκυρας

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Τοξοβολία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο αναψυχής. Ωστόσο, για να σημειώσει κανείς υψηλές αθλητικές επιδόσεις, απαιτείται μακρόχρονη εξάσκηση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων. Οι αθλητές εξελίσσουν τεχνικές πλήρους ελέγχου της σωματικής τους κίνησης, αντοχής, καθώς και πνευματικής σταθερότητας για να αντεπεξέλθουν τις ημέρες των αγώνων.

Ο τρόπος με τον οποίο η Τοξοβολία επηρεάζει τους αθλητές, φαίνεται από τις δηλώσεις τους. Ο Simon Fairweather, από την Αυστραλία, ο οποίος στέφτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σύδνεϋ είπε για το άθλημα της Τοξοβολίας: «Το σπορ αυτό με βοήθησε να ενηλικιωθώ και να βρω την προσωπικότητά μου. Σε αυτό το σπορ οφείλω τα πάντα. Πραγματικά τα πάντα.»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα διεξάγεται στο ύπαιθρο, για τις εξής κατηγορίες:

  • Ατομικό, ανδρών και γυναικών.
  • Ομαδικό, ανδρών και γυναικών.

Οι αθλητές αγωνίζονται από όρθια στάση και σκοπός τους είναι να χτυπήσουν με το βέλος τους το μικρότερο εσωτερικό κύκλο, διαμέτρου 12 εκατοστών, ενός στόχου με συνολική διάμετρο 122 εκατοστά.

Ο στόχος αποτελείται από 10 ζώνες βαθμολόγησης, οι οποίες οριοθετούνται από 10 ομόκεντρους κύκλους / δακτυλίδια. Το χτύπημα του εσωτερικού κύκλου βαθμολογείται με 10 πόντους, ενώ του εξωτερικού – τελευταίου κύκλου με έναν πόντο. Κάθε επιτυχημένη βολή στα ενδιάμεσα δακτυλίδια, βαθμολογείται με δύο έως εννέα βαθμούς, ανάλογα με το δακτυλίδι που έχει πετύχει ο αθλητής με το βέλος του.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

Οι τοξοβόλοι επιχειρούν από τη γραμμή βολής τις προσπάθειές τους σε στόχο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων. Στους γύρους αποκλεισμού υπάρχουν δύο στόχοι, με κάθε αθλητή ή ομάδα να σημαδεύει τον έναν από τους δύο. Ο σκοπός της τοξοβολίας είναι οι αθλητές να ρίξουν τα βέλη τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του κύκλου. Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται στο Ολυμπιακό τουρνουά της τοξοβολίας έχουν διάμετρο 122 εκατοστά, με τον χρυσό εσωτερικό κύκλο στο κέντρο (ο οποίος δίνει το μάξιμουμ των 10 βαθμών) να έχει διάμετρο μόλις 12.2 εκατοστά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

Σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων η διεξαγωγή ενός αγώνα Τοξοβολίας ονομάζεται Ολυμπιακός γύρος και οι αθλητές διαγωνίζονται μόνο με μονόχορδο τόξο (recurve ή Ολυμπιακό τόξο, όπως συνήθως καλείται). Ο Ολυμπιακός γύρος, στον οποίο συμμετέχουν συνολικά 64 άνδρες και 64 γυναίκες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, θα διαρκέσει επτά ημέρες.

Πριν από την έναρξη του Ολυμπιακού γύρου, πραγματοποιείται ένας γύρος κατάταξης διάρκειας μίας ημέρας, στον οποίο κατατάσσονται οι αθλητές και οι αθλήτριες, σύμφωνα με τις επιτυχίες τους, στις θέσεις από την 1η έως την 64η. Οι αθλητές ρίχνουν με το τόξο τους στο στόχο 12 σειρές των έξι βελών, δηλαδή ένα σύνολο 72 βολών. Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν μετά τη ρίψη των βολών καθορίζει και τη θέση που θα καταλάβουν στο γύρο κατάταξης. Η βαθμολογία αυτή χρησιμεύει επίσης και στην κατάταξη των ομάδων, οι οποίες αποτελούνται από τρεις ομοεθνείς αθλητές. Αφού ολοκληρωθεί ο γύρος κατάταξης, αρχίζει ο αγώνας ένας – εναντίον – ενός.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αθλητών/αθλητριών διεξάγεται ο Ολυμπιακός γύρος ως εξής: ο αθλητής/αθλήτρια της πρώτης θέσης αντιμετωπίζει τον αθλητή/αθλήτρια της 64ης θέσης σε αγώνα πρόκρισης δι’ αποκλεισμού (elimination ή νοκ άουτ), ο αθλητής/αθλήτρια της δεύτερης θέσης αντιμετωπίζει τον αθλητή/αθλήτρια της 63ης θέσης κ.ο.κ. Κάθε τοξοβόλος ρίχνει πέντε σειρές των τριών βελών τη φορά, ενώ οι αθλητές παίρνουν δύο βαθμούς για τη νίκη σε μια σειρά βελών και έναν βαθμό για την ισοπαλία. Ο πρώτος αθλητής που φτάνει τους έξι βαθμούς κερδίζει στον αγώνα. Εάν στο τέλος μιας αναμέτρησης υπάρχει ισοπαλία, διεξάγεται αγώνας μπαράζ με ένα βέλος: τη νίκη παίρνει όποιος αθλητής στείλει το δικό του πιο κοντά στο κέντρο του στόχου. Οι νικητές προκρίνονται στον επόμενο γύρο και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο, μέχρι τον τελικό. Στο τέλος των «νοκ άουτ» αγώνων οι νικητές των δύο ημιτελικών διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο, ενώ οι ηττημένοι αγωνίζονται στον «μικρό τελικό» για το χάλκινο.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Μετά τον γύρο κατάταξης, οι 12 καλύτερες ομάδες των ανδρών και οι 12 καλύτερες ομάδες των γυναικών μετέχουν στους αγώνες πρόκρισης δι’ αποκλεισμού (elimination ή νοκ άουτ), με τις πρώτες τέσσερις να περνούν χωρίς αγώνα στους προημιτελικούς και τις ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 5-12 στον γύρο κατάταξης να τίθενται αντιμέτωπες για την πρόκριση στους «8». Κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις αθλητές ή αθλήτριες από τους αγώνες κατάταξης, οι οποίοι ρίχνουν τέσσερις σειρές των έξι βελών (δύο βέλη ανά τοξοβόλο). Η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία κερδίζει τον αγώνα, ενώ οι νικήτριες ομάδες προκρίνονται στην επόμενη φάση έως τον τελικό. Εάν στο τέλος κάποιας αναμέτρησης υπάρχει ισοπαλία, διεξάγεται αγώνας μπαράζ με τρία βέλη. Σε περίπτωση που μετά και το μπαράζ οι ομάδες έχουν την ίδια βαθμολογία, νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που έχει ρίξει τα βέλη της πιο κοντά στο κέντρο του στόχου. Οι νικήτριες ομάδες των δύο ημιτελικών διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο, ενώ οι ηττημένες των δύο ημιτελικών αγωνίζονται στον «μικρό» τελικό για το χάλκινο μετάλλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα, που προέρχεται από τα προϊστορικά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ